De kans op ongelukken of chronische gezondheidsproblemen wordt significant verlaagd door ploegendienst werkers preventief te trainen in slaap-versterkende werk- en leefregels.

Wat wij bieden

In een aantal stappen werkt Safe at Shiftwork naar een integrale aanpak voor uw medewerkers in ploegendienst of werknemers met onregelmatige werktijden:

 1. 1. Shiftwork Impact Scan

  Desk research & vragenlijst onderzoek brengt ploegendienst impact in kaart

  Een kort onderzoek, met behulp van een vragenlijst, geeft antwoord op de vraag wat de methode van Safe at Shiftwork voor uw organisatie kan betekenen. Daarnaast krijgt u inzicht op welke factoren als planning, werkomgeving of medewerkersgedrag de grootste winst valt te halen. Deze scan is ontwikkeld door Prof. Dr. G.A. Kerkhof, op basis van jarenlang wetenschappelijk onderzoek.

 2. 2. Consulting

  Advisering rooster- en werkplekaanpassing o.b.v. onderzoek

  Er wordt een concreet plan, op maat, gemaakt met wijzigingen op het gebied van planning, werkomgeving en medewerkersgedrag. Alle maatregelen in dit plan komen de alertheid, inzetbaarheid en gezondheid van uw medewerkers ten goede.

 3. 3. Online Medewerkers Training

  Individueel,6 weeks online coaching programma

  Safe at Shiftwork biedt als eerste in Nederland coaching aan via een online spel. Het spel richt zich op de belangrijkste omstandigheden en gedragingen van werknemers, die bepalen of een medewerker goed met wisselende diensten om kan gaan; (1) slaapgewoontes, (2) pauzegedrag, (3) ontspanningsgedrag, (4) eetpatronen, (5) het beweeggedrag, (6) het speci eke rooster en (7) de thuissituatie.
  Het spel is ontwikkeld op basis van klinische behandelervaring en gebaseerd op een Cognitieve Gedragstherapie voor Insomnia, het klinisch behandelprotocol dat zich al uitgebreid bewezen heeft binnen slaapcetra over de hele wereld.

 4. 4. Staff Training

  Training van ondersteunende staf voor eerste en tweedelijns curatieve hulp

  Aan de hand van het plan van aanpak zorgt Safe at Shiftwork voor een projectteam en voor de functionele uitvoering van de maatregelen. Denk hierbij aan:

  • Het trainen van betrokken stafafdelingen
  • Het adviseren over communicatie met medewerkers
  • Het inrichten en uitvoeren van het interactief coaching programma
   voor medewerkers
  • Het adviseren en begeleiden bij een (pilot) rooster- en
   werkplekwijziging

Wat levert het op?

Met gedegen onderzoek en gerichte maatregelen verbetert de slaap van uw werknemers, dat heeft veel positieve gevolgen voor uw organisatie:

1. Veilig werken

Werknemers gaan door de training beter slapen. Zij zijn hierdoor alerter en maken minder fouten dus wordt het werk veiliger.

2. Beter belastbaar

Werknemers die goed slapen zijn beter belastbaar, zowel emotioneel als cognitief.

3. Lager stressniveau

Werknemers die beter slapen kunnen effectiever met lastige situaties omgaan.

4. Stabieler lichaamsgewicht

Een verbeterde slaap zorgt voor een gezonder eetpatroon.

5. Betere gezondheid

Een verbeterde slaap zorgt voor betere weerstand. Het immuunsysteem is op orde en medewerkers zijn minder vatbaar voor ziekte.

6. Hogere (werk)tevredenheid

Slaapkwaliteit is een van de belangrijkste determinanten voor de tolerantie van ploegendiensten en de daarbij behorende ongemakken.